Min hund är rädd för blåst

Spread the love

Hej! Har ett problem med min hund, hon är sjukt rädd för blåst då hon är inomhus, då det blåser så de knakar i väggarna å fönstren så kan hon inte lägga sig å sidan, utan hon bara flåsar å vandrar å följer efter mig överallt. Är man utomhus så är det inga problem. Samma sak är det då snö rasar från taket, det behöver vara vara en liten isbit eller nåt så blir hon på samma sätt som med blåsten. Då jag är ute och skottar av tak så står hon under och är så glad och ska fånga all snö som kommer ner. I bilen är det samma visa, är det snö som lossnar från bilen eller ljud av sand som träffar rutan då man möter ett annat fordon så får hon panik och försöker ta sig ut ur buren. Vet snart inte vad jag ska göra?! Hon är en 4 årig schäfer, inga problem med öroninflammation eller ont nånstans, beteendet började för ett år sen har jag för mig.
Tacksam för hjälp.

Hundpsykologens svar:
Hej. För att komma tillrätta med rädslor måste man både jobba med allmänt självförtroende byggande samt med att sakta men säkert vänja sig vid små små doser av det hunden är rädd för. Under träningsperioden ska hunden helst inte utsättas för sina rädslor utöver i träningssyfte. Det är ju inte helt lätt när hunden är rädd för saker som man inte kan plocka bort ur hundens tillvaro, som i ert fall vinden och andra ljud. Jag rekommenderar att du börjar med några generella stressreducerande och självförtroendebyggande åtgärder och ser om de har någon effekt. Här är några förslag:

– Öka mängden motion

– Öka mängden mental stimulans. Tänk på att jobba enbart med positiv förstärkning och i lagom stora steg så att hon bygger självförtroende. Exempel på bra mental stimulans är fokuserade balansövningar, nyinlärning, nosövningar och problemlösning.

– Ge henne lugn massage varje dag. Massage frigör oxytocin som har en lugnande effekt.

– Undvik allt som riskerar att stressa henne, så gott som det bara går

– Använd adaptilhalsband och en adaptil doftavgivare. Båda dessa utsöndrar lugnande feromoner.

– Prova att ge b-vitamin och tryptofan-baserat kosttillskott. Båda dessa kan ha positiv effekt för en stressad hund.

Om dessa åtgärder ger positiv effekt så kan du så småningom börja att träna henne att bli mer trygg med olika ljud. Denna träning måste ske i mycket små enkla steg så att hunden inte blir mer rädd, utan vänjer sig och kanske till och med tycker att lite oljud är ganska trevligt. Jag rekommenderar att du tar kontakt med en duktig hundpsykolog för att få hjälp både med stressreduceringen och med ljudträningen. Du hittar välutbildade hundpsykologer via Sveriges Hundföretagare.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *