Tips på att träna in fot

Spread the love

Hej, jag har tagit över en omplaceringshund som är 3,5 år. Det är
en blandning av bordercollie och labrador. Den saknar helt grundlydnad
och vi har börjat träna in vissa komamndon som sitt och ligg. Ett
kommando som jag skulle vilja träna in är fot eftersom han drar så
mycket . Har du något bra tips på hur vi ska gå till väga?

Hundpsykologens svar:
Hej, tusen tack för din fråga! Det finns många sätt att lära in fotgående och här är ett av sätten:
Börja med att belöna honom varje gång han ”råkar” hamna på rätt plats. Om du vill kan du hjälpa honom på traven genom att röra dig bort från honom samtidigt som du lockar på honom och när han passerar förbi din sida så ger du honom en godbit. Tänk på att ge honom godbiten där du vill ha honom, dvs nära ditt ben. Fortsätt med detta tills det är lätt att få honom till din sida.
I nästa steg ska du börja ge honom flera godbitar snabbt efter varandra innan han hinner avvika från din sida. Det ska bara vara bråkdelen av en sekund mellan godbitarna i början. Beröm med rösten samtidigt som du belönar med godis. Börja därefter öka tiden lite mellan godbitarna, och även ta undan godishanden en kort stund, men inte längre tid än att han fortsätter gå kvar vid sidan. Beröm mycket för att hjälpa till att hålla kvar honom vid sidan. Fortsätt med detta tills det är lätt att få honom att gå något steg mellan godbitarna.
Nu är det dags att lägga på signalen ”fot” (eller vilken signal du önskar). Så fort du börjar använda signalen fot så måste du även tala om för honom när han inte behöver gå fot längre och det gör du genom att ge honom frisignal, exempelvis ”varsågod”. Börja träna in signalen genom föra som i steg 2, men med tillägget att du säger ”fot” precis innan han glider upp vid din sida. Belöna med beröm och flera godbitar och efter sista godbiten säger du ”varsågod”. Upprepa tills han börjar förknippa ordet ”fot” med att gå vid sidan.
Slutligen kan du börja öka tiden han får gå fot, träna med störningar och i svårare situationer. Tänk på att inte göra svårighetsökningarna snabbare än att han klarar att göra rätt i varje steg. Om han hinner avvika från sidan innan du ger frisignal så har du gjort övningen för svår och då behöver du backa tillbaka i träningen och göra det lite lättare igen.
Lycka till med träningen!

Glada hälsningar
Kicki Fellstenius
Hundpsykolog/hundcoach – Styrelseledamot i IMMI branschorganisation
070-6824347

Tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *