Valputveckling jack russel

Hej ! Vi har en Jack Russell valp hane på 16 veckor nu. När jag är ute med honom så är han tokig med att plocka
kaninbajs, pinnar, löv, m.m. Jag försöker på olika sätt att få honom till att sluta med detta, men inget hjälper. Jag har försökt med hundgodis också,men han tar godiset och sen fortsätter han med att plocka skräp igen. Har du något bra förslag att få honom att sluta med detta ? Är det ett beteende som försvinner när han blir äldre? Och när kan man räkna med att han kan kontrollera sitt kissande så att han blir rumsren, jag går ut med honom ofta,även på
natten. Med vänlig hälsning, Lars Wahlfrid

Hej Lars! Vad härligt att ni skaffat en liten Jack Russell-valp! Beteendet du beskriver brukar gå över med åldern. Men till dess ska du försöka att inte rikta för mycket fokus mot de saker han vill plocka upp för då kommer även hans intresse för dem att öka. Försök i stället att avleda genom att låta honom leta godis, gå i motsatt riktning etc. Träna in ett uppmärksamhetsljud som ni kan använda när ni ser att han är på väg mot något, exempelvis ett smackande ljud från munnen eller ett specifikt ord. Lär honom att det lönar sig att rikta fokus mot er när han hör ljudet. Börja träna i situationer då det inte finns något annat som lockar och belöna med godis eller lek. Lär honom också ett ord för att släppa det han har i munnen, exempelvisvis ”tack”, så att ni kan få honom att släppa saker som skulle kunna vara farliga för honom att svälja. Angående  rumsrenheten så varierar det oerhört mycket hur lång tid det tar. Det handlar både om att valpen rent fysiskt ska klara av att hålla sig och att de ska förstå fullt ut vad som förväntas av dem. Vissa är mer eller rumsrena redan från 2 månaders ålder och för andra kan det ta ett halvår eller mer. Så ha tålamod och låt det ta den tid det tar… 😀 Lycka till!

Tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *