Min hund visar aggressioner mot mig

Hej. Jag har en snart 6 årig blandras hane ( jackrussel,chihuahua,papillon ). Fram till 4 års ålder var han hur gosom helst. . Men för ca 1 år sedan började han visa extrem aggression speciellt emot mig. Han skäller även i princip hela tiden åt folk som går i trappan, skäller på andra hundar, skäller på
vissa människor ute och ibland kan han börja skälla om man öppnar en dörr för hastigt. Jag försöker lära honom att sluta skälla vid sådana tillfällen. Jag har en klicker och jag är absolut inte fysiskt mot honom. Jag säger bara Nej. Men då börjar han visa extrema aggressioner emot mig, han vill absolut inte lyssna. Han gör utfall
emot mig och hugger mig oftast i benen, händerna och armarna. Det har varit många gånger nu som det faktiskt börjat blöda och man märker att han hugger för att ´döda´. Men ibland kan han göra utfall från ingenstans också. Jag var ute på en promenad för någon vecka sedan
och från ingenstans började han bara hugga mig i benet väldigt hårt.
Och den senaste månaden har han bitit familjemedlemmar flera gånger både ute och inne. Jag har haft depression i flera år och jag börjar
känna att han får mig och må sämre och sämre för varje dag han håller på såhär. Vi har pratat lite angående eventuell omplacering eller avlivning? Vad tycker du man ska göra?

Hundpsykologens svar

Hej! Vilken jobbig situation ni hamnat i! Det är hemskt att se sin älskade familjemedlem förvandlas till ett otrevligt ”monster”. Det låter som om du hanterat situationen bra hittills och försökt träna honom på ett positivt sätt. Min rekommendation är att ta honom till veterinären för en riktigt grundlig hälsoundersökning. När den här typen av problem uppstår i så pass hög ålder utan att någon specifik händelse triggat igång det, så är det nästan alltid någon fysisk orsak som är orsaken. Så leta reda på en veterinär som tar din oro för fysisk ohälsa hos hunden på allvar och be dem utreda om han kan tänkas ha besvär i leder, muskler, rygg, öron, ögon, etc. Om veterinären inte hittar något fysiskt fel på honom så skulle man ev kunna prova att ändå ge smärtstillande under en period för att se om besvären minskar. Om de gör det så finns det anledning att leta vidare efter fysiska besvär. Får ni bukt med eventuell smärta eller annat obehag så kommer förhoppningsvis även beteendeproblemen att försvinna. Eventuellt kan det även behövas uppföljande träning, pga att perioden med smärta satt spår, men för att träningen ska ge resultat så måste man först och främst komma tillrätta med problemen. Varmt lycka till!

Glada hälsningar
Kicki Fellstenius
Hundpsykolog/hundbeteendevetare/instruktör
Medlem i Sveriges Hundföretagare
070-6824347

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *