Hund som smånafsar

Hej! Jag och min familj har tagit över en 2.5årig schäfertik från Irland. hon har troligtvis inte haft det lätt då hon är väldigt undergiven och blir rädd lätt. Hon är dock otroligt kärleksfull och vi jobbar på hennes självförtroende hela tiden. Nu till frågan: vi är 2 vuxna och 3 barn i familjen. barnen 4, 6 och 11. När man tar upp minsta dottern i knät eller busar lite med henne så blir Enya (som hunden heter) pipig och smånafsar lite ( absolut inre aggressivt) men vad är det som kan göra att det blir så? hon bryr sig inte om ifall andra barn är i knät. Dom har ett fint band i övrigt och sover gärna tillsammans på mattan. Nyfiken på vad Enya vill ha sagt med det. Vad tror du? mvh Johanna

Hundpsykologens svar: Hej Johanna. Det är svårt att svara på varför hon reagerar som hon gör utan att ha sett situationen. Men oavsett vad orsaken är så är pipandet och nafsandet tecken på att hon går upp i stress (exempelvis på grund av att hon blir glad/uppspelt eller för att hon blir orolig/stressad). Mitt förslag är att försöka hjälpa henne att hantera och vänja sig vid situationen på ett lugnt sätt. Det finns många sätt att göra detta på, men det viktigaste är att ta lagom stora steg som hon lyckas att hantera lugnt. Prova exempelvis att ta upp 4-åringen i knät utan att busa med henne samtidigt som du (och kanske även 4-åringen) matar Enya med godisbitar. Låt henne ta godisbitar ur handen varvat med att ni kastar iväg en godisbit en bit bort som hon får gå och hämta (då får Enya en liten paus från situationen genom att avståndet till 4-åringen ökar. När det funkar bra för Enya att äta godis med 4-åringen i ditt knä så kan ni öka på svårighetsgraden genom att busa lite med 4-åringen. Öka sakta men säkert intensiteten i leken, men inte i så snabb takt att Enya börjar gå upp i varv igen. Lycka till med träningen!

Glada hälsningar

Kicki Fellstenius
Hundpsykolog/hundbeteendevetare/instruktör
Medlem i Sveriges Hundföretagare

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *